Resepi Masakan Melayu : Ayam Masak Kurma
Resipi Ayam Masak Kurma, hidangan yang tak asing lagi setiap di kenduri kendara. Hindangan mudah dan sedap, pastikan anda menggunakan santan dan ayam yang segar bagi mendapatkan rasa yang terbaik
Masa:
Penyediaan: 20 Minit | Memasak: 40 Minit | Keseluruhan: 60 minit
Jumlah Hidangan : 4 orang makan
Bahan-Bahan:
- 1 kg ayam
- 4 sudu besar rempah kurma ayam
- 5 ulas bawang putih*
- 5 ulas bawan merah*
- 2 cm halia*
- rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
- 2 cawan santan pekat
- 2 biji tomato (dipotong 4)
- 2 biji kentang
- 1 biji lobak merah (didadu besar)
- sedikir air asam jawa
Cara Membuat:
- Panaskan minyak
- Masukkan bahan kisar, rempah tumis dan rempah kurma ayam, kacau sehingga pecah minyak
- Masukkan ayam kacau sebati dan biar masak seketika
- Masukkan kentang dan lobak merah serta sedikit asam jawa
- Apabila kentang & lobak merah sudah empuk, masukan santan
- Kacau sebati dan biarkan mendidih
- Masukkan tomato, garam & gula secukup rasa
Sumber : iresepi
0 ulasan: