Resepi Kek : Kek Cheese (Kek Keju Meleleh)
BAHAN2 UNTUK KEK
- **100 gram tepung hong kong
- (boleh guna tepung gandum)
- **60 gram tepung jagung
- 100 gram gula halus
- 2 sudu makan ovelet
- 4 biji telur ayam
- 2 biji telur kuning
- 50 gram air sejuk (dari peti ais)
- 1 sudu teh baking powder
- 75 gram mentega (dicairkan)
- 1 sudu teh esen vanilla
Cara:
- Bahan yang bertanda* di ayak dulu…
- Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair. Sebatikan.
- boleh campurkan pewarna dan perasa yang anda inginkan…. strawberry ataupun coklat
- Bakar dalam oven pada suhu 150′C selama 45 minit.
- Peta Lokasi Rumah Besar Lisa Surihani.Memang awesome!!
- Untuk Cream:
- 250g cream cheese
- 120g susu pekat manis
- 50ml UHT Whipping cream
- Campurkan semua bahan dia atas hingga sebati
- adunan ini memang cair
Untuk hiasan:
cheddar cheese, diparut
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping..tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama. Lapiskan dengan kek, tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek..
Dah buat?Jom kongsi apa rasa..hehehhe..Macam mudah je,macam senang je,macam boleh buat je :)
Read more : TapakKaki
0 ulasan: